Sök på sidan

 
 
 
 
search icon

Regionalt samarbete för fossilfri luftfart

Fastighets AB Kronoby Flyghangar och Skellefteå Flygplats har kommit överens om ett samarbete för att etablera fossilfri luftfart mellan regionerna Karleby-Jakobstad och Skellefteå, och för att på så sätt överbrygga avstånd och skapa bättre förutsättningar för samverkan och kompetensförsörjning mellan två starkt växande regioner.

Den 14 augusti 2024 antog de nordiska infrastruktur och transportministrarna en överenskommelse för etablering av nordiska fossilfria flyglinjer senast 2030. 


Denna överenskommelse inbegriper att främja en global fossilfri flygsektor och att uppmuntra framtida samarbete mellan de nordiska länderna. De nordiska länderna har potential att bli pionjärer för etableringen av kommersiellt fossilfritt flyg och då framför allt i Österbotten / Mellersta Österbotten, och Västerbotten, som är i starkt behov av både snabb och hållbar flygkommunikation.

Med anledning av detta träffades representanter från Fastighets AB Kronoby flyghangar samt Skellefteå Flygplats den 28 augusti i Skellefteå för att underteckna en överenskommelse gällande en snabb kommersialisering av fossilfria lufttransporter mellan dessa regioner.

Det förekommer redan idag taxi- och affärsflyg mellan Karleby/Jakobstad och Skellefteå flygplatser, men nu är regionerna överens om målsättningen att få igång regelbunden kommersiell trafik som i början kommer att trafikera med 50 % förnybart bränsle och sedan, när tekniken tillåter, helt fossilfria drivmedel.

Just nu pågår stora satsningar i Mellersta Österbotten med bland annat gruvbrytning och anrikning av litium som är en viktig komponent till exempelvis norra Sveriges batteriproduktion som för närvarande etableras i Skellefteå. Detta innebär ett ökat behov av kommunikationer och målsättningen med överenskommelsen är att detta ska ske med fossilfritt flyg.

På Karleby-Jakobstad flygplats kommer laddinfrastruktur för elflygplan att etableras och i Skellefteå pågår ett framgångsrikt utvecklingsarbete inom fossilfri luftfart med drönarteknologi, el- och vätgasflyg samt även en internationell pilotutbildning, vilket innebär att både kompetens och behov finns för en snabb etablering av en fossilfri flygkommunikation.

”För oss är en ökad tillgänglighet till och från Skellefteå viktigt. Vi vet att flera av våra lokala företag har långsiktiga uppdrag i norra Sverige som idag lider av tidsödande transporter på uppemot sju timmar. En flyglinje mellan regionerna skulle avsevärt förkorta den tiden vilket ger stora effektiviseringsvinster. Samtidigt pågår även flera satsningar inom bland annat litiumproduktion i Karlebyregionen där snabba kommunikationer med företag och kunder i Skellefteå blir ytterst viktigt säger Jonnes Sandberg, styrelseordförande i Fastighets Ab Kronoby Flyghangar”

”Skellefteå kommun växer just nu snabbast i hela Sverige och både företag och offentlig sektor behöver både kompetens och arbetskraft. Genom förbättrad kommunikation med både Finland och övriga världen förbättrar vi förutsättningarna för både företag och privatpersoner att leva, verka eller besöka Skellefteå. Skellefteå kommer närmre omvärlden och omvärlden kommer närmre Skellefteå säger Robert Lindberg, VD för Skellefteå flygplats.